COVER-FB-copy_0000_moj-heroj

logo sajt 2COVER-FB-copy_0005_Lična-inicijativa

Epizoda Beograad

Beograd je smešten na ušću Save u Dunav, Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi i pored Atine, najveća urbana celina na Balkanu.
Beograd je glavni grad Srbije, sa oko 1,6 miliona stanovnika, prostire se na 3,6 % teritorije Srbije u kome živi 15,8% stanovništva Beograd je prestonica srpske kulture, obrazovanja i nauke, inovativnosti i privrede, sa velikom zastupljenošću preduzetničkih poduhvata iz različitih oblasti.
 
[us_separator type=“invisible“ size=“small“]

Tim ICT HUB

Tim ICT HUB-a je prvi kročio u Naučno-tehnološki park, i osmislio program za razvoj poslovanja manjih timova, među kojima je i tim Vuka Nikolića koji razvija softver za organizaciju poslovanja prevoznih kompanija.

Prava Ideja

Nikola Đurović je doktorant Mašinskog fakulteta u Beogradu, iz hobija je počeo da se bavi programiranjem i internet marketingom, a danas je direktor korporativnih poslova IT kompanije Crater. U naučno-tehnološkom parku tim mladih stručnjaka radi na izradi softvera koji putem video četa omogućava lakšu selidbu klijentima.

Preduzetnistvo kao filozofija

Miloš Milisavljević, Strawberry energy, nakon nagrade za održivi razvoj u Briselu 2011. sa timom je dobio vetar u leđa za razvoj svoje ideje, a danas se njihovi solarni punjači za mobilne telefone nalaze u 15 zemalja sveta.

U nauci je budućnost

Miloš Milisavljević, Strawberry energy, nakon nagrade za održivi razvoj u Briselu 2011. sa timom je dobio vetar u leđa za razvoj svoje ideje, a danas se njihovi solarni punjači za mobilne telefone nalaze u 15 zemalja sveta.

U obrazovanju je šansa

Tim kompanije FESTO zalaže se za promociju nauke i razvoj preduzetničkog duha u okviru korporacije. U naučno-tehnološkom parku osnovan je Didaktički centar gde se obučavaju studenti i radnici. Kompanija već 30 godina sarađuje sa Tehničkim fakultetom u Novom Sadu, gde studenti imaju praktičnu nastavu zahvaljujući opremi kompanije FESTO.

Co-working prostor

Nakon dugogodišnjeg rada u marketinškim agencijama, Miroslav je odlučio da pokrene svoj biznis i otvori Smart office, odnosno pametnu kancelariju koju ima sve što i jedna velika kompanija, sale za konferencije, sastanke, radne stolove, kuhinju koju dele mladi samozaposleni ljudi ili popularno «freelenseri» iz različitih oblasti, najviše vezani za kreativne industrije i uslužne delatnosti.

Jovanjica

Organska hrana je sve traženija i cenjenija u svetu. Predrag Koluvija koji je tamo odrastao uvideo veliku šansu organske proizvodnje u rodnoj Srbiji i odlučio da se vrati i u nju investira.
S obzirom da je Jovanjica jedna od prvih firmi organske proizvodnje u Srbiji, želja im je bila da i potrebnu opremu kupe u svojoj zemlji. Tako su u saradnji sa inženjerima firme Sigma napravili srpsku pakericu uz pomoću koje pakuju proizvode za distribuciju.

EKO STEP

Ko ne zna za strah taj ide napred. Tako je i mali tim radionice nameštaja Eko Step hrabro odlučio da pokrene proizvodnju ekoloških igračaka za decu. Zašto baš ekoloških, jer su imali sve što im je potrebno, drvo,  ideje i maštu. A ekološke igračke se i prave od barenog drveta, organskih boja i ljubavi prema deci.

Blueberry land

U Beogradskoj opštini Grocka poljoprivredno gazdinstvo Bluberilend 2014 godine dobilo je priznanje Grada Beograda za inovacije u poljoprivredi, ali i nagradu «Najbolje iz Srbije».
Blubery land biće i naziv poljoprivredne zadruge uzgajivaca borovnice, koji ce se udružiti na nivou cele Srbije. Bivši reprezentativac u košarci, Uroš Tripković, po završetku profesionalne karijere, odlučio se za podizanje zasada u Čačku.

ZANIMA

Ana Kononenko, mladi psiholog iz Moskve kada se preseila sa suprugom u Beograd, na internetu je pronašla franšizu slikanja peskom i odmah shvatila da je to nešto čime želi da se bavi i to razvija baš u Srbiji. Pokazala je spremnost da se prva izbori za ovaj koncept i takođe prepoznala značaj inovativnosti.