Izvor: subotica.com

U Medija centru danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program podrške i promocije preduzetništva. Pored predstavnika Grada, prisutni su bili i predstavnici Regionalne privredne komore, Politehničke škole, NVO „Eneca“ i Udruženja građana „Moj heroj“.

Pomoćnik gradonačelnika za malu privredu Ljuben Hristov istakao je da su sve dosadašnje aktivnosti koje je lokalna samouprava u prethodnom periodu sprovela kako bi pomogla preduzetnicima, imale za cilj i afirmaciju i podsticaj u procesu otvaranja novih porodičnih firmi.

Jedan od načina podsticaja subotičkih preduzetnika bila je i saradnja sa Udruženjem „Moj heroj“, koje ovih dana u Subotici snima treću sezonu istoimene emisije Radio – televizije Srbije, koja ima za cilj promociju malih porodičnih preduzeća. Prošle godine predstavljeno je oko 60 preduzetnika iz 15 opština, među kojima su se našle i subotičke firme.

Nevladina organizacija „Eneca“ koja već duži niz godina sprovodi program „Pokreni se za posao“, sa preduzećima iz našeg grada odlično sarađuje. Do sada je ostvarena uspešna saradnja sa sedam subotičkih preduzeća, a sa novim ciklusom obuka koji počinje u oktobru, očekuje se da se broj preduzeća poveća.

Subotička Politehnička škola spada u obrazovne ustanove koje školuju buduće zanatlije. Prema rečima direktora Ise Planića, srednje škole imaju dvojaku ulogu u saradnji sa privredom. Osim što obezbeđuju stručan kadar kroz obrazovanje, svoje učenike podučavaju i nekim drugim životnim lekcijama.

Ovo su bili neki od primera na koji način je lokalna samouprava pokušala da u prethodnom periodu subotičkim preduzetnicima pomogne u razvoju biznisa i povećanju konkurentnosti. Ono što će takođe omogućiti poboljšanje privrednog ambijenta jeste proces završetka Poslovne zone Zorka koji je pri kraju. Prostor je opremljen neophodnom infastrukturom, a biće namenjen svim zainteresovanim preduzetnicima koji žele da napreduju u svom poslu.